Tuesday, November 9, 2010

KOREA OH KOREA (-_-)" episod kedua


annyeonghaseyo

Salam senja di ucapkan kepada member2 sekian ,, @_@

Pada senja yg mengancam ini, gua ingin berkongsi dgn kalian
about sambungan rahsia penjagaan kesihatan dan kecantikan
orang Korea sehingga mereka mengecap gelaran kaum tercerah
di Asia sehingga mengalahkan orang Jepun dan Chinese .

Orang Korea ( x kira la Korea Selatan or Korea Utara) mengamalkan
sejenis sauna yang dikenali sebagai JimJilBang (telah disentuh a bit
kat previous article).

They are quite famous with their kiln sauna. Kiln sauna ni semacam
sauna oven. (~_~) '
If tgk dari rekabentuknya iaitu a dark cave-like stone structure
with small low opening, tak ubah mcm tempat membuat arang kayu!
Dalam bahasa Korea, kiln sauna ni dikenali sebagai han jeung mak.
Dipercayai ia wujud sejak 15 abad yg lalu. berkurun2 tu ~~
Haba yang menghangatkan suhu dalaman sauna ni adalah berpunca
dari burning pine tree wood.

Disini, setiap customer di beri pakaian dikenali sebagai selimut jut.
Jute blanket ni if dilihat sekali imbas mcm potato sack.
Color pon lebih kurang ..
if berimbas2 tgk mcm menghadiri persatuan keagamaan ...
~WEIRD~
Nak tau x kenape diberi pakai such attire? nak tau? nak tau?

jwpnnyer di episod yg akan dtg ... bye3
HAHA

kidding again .. wink2
selimut/guni jut ni dipakai utk memastikan tubuh pelanggan tidak 'cair'
akibat intense heat di sini .. hehe
kehangatan suhu di sauna ni memudahkan dead skin to be removed by ajuma.
(ingat lagi x ajuma tu ape? if dah ilang ingatan, sila ke episod pertama.. ;P)
lagi satu faedah suhu panas ni adalah menyebabkan
the material of the exfoliating glove will be highly effective ...

selain service yg leh menyumbangkan kpd pencerahan kulit,
sauna ni gak menyediakan perkhidmatan lain such as
massage , mugwort treatment therapy and buhwang.

trivia
-massage di sini dipanggil Ji-ap .
and ia adalah hasil gabungan shiatsu, Swedish massage and
Thai massage.

-mugwort treatment therapy juga dikenali as SSuk Jim.
therapy ni leh treating gynecological disorder/ sakit puan
contohnye menstrual irregular ngan cystisis.

-buhwang pulak adelah cupping atau dlm bahasa Malaysianye,
bekam. buhwang ni leh cure lower back pain, sembelit atau
stitches in the neck or the side.

kadar bayaran yg dikenakan adalah seperti berikut:

Entrance : 5000-20000 Won
Skrub badan: 12000 - 28000 Won
Urutan: 30000-120000 Won

*RM1 bersamaan dgn KRW 358

SO don't be extremely hesitate if intend to try such mysterious sauna!
ngee~







Monday, November 8, 2010

KOREA OH KOREA (-_-")


Salam guys,
Pada Subuh yang agak hening ni, gua nk crite pasal penemuan terbaru gua .
actually bkn any daunting discovery pon,
cuma nk share la .. wink2

Yang sebenarnye,
prof nk share ttg skin color/ tone ..
and prof mengakui ini turut menjadi bahan bualan umum,
terutamanya pok pek pok pek kaum hawa di pasar pagi ,,
(jgn marah) hehe

Erm,,
If kita watch tv ads kan,
contohnye yg dari luar negara ,

contohnya iklan Febreeze, and any tv ads from Korea,
kita dapati, skin color org Korea amat menarik dgn kata lain, amat cerah,
macam mayat pun ade . =_="

Ingatkan prof sorang je yg prasan,
rupanya ramai lagi sahabat prof dari luar negara jua perahsantan ..

Untuk makluman,
South Korea memang femes dgn cosmetic product nya .
Tak hairanlah produk SimplySiti dihasilkan kat sane ..
tgk skrg, Siti Nurhaliza skrg berjaya memiliki kulit yg cerah dan flawless!
awet muda lagi u! aww chakk!

Erm, korg nk tau x,
nape org Korea di declare as kulit tercerah di Asia?

kalau nk tau,
sila ikuti sambungan pada episod yg akan datang! huhu
-kidding-

Sebenarnye, rahsianye adelah ..
Korean peoples mengamalkan sejenis mysterious sauna
yg dipanggil JimJilBang ..
You leave two shades lighter than you came!

Juru sauna ni dipanggil ajuma.
Ajuma disini menggunakan sejenis exfoliating soiled glove utk scrub .
From what I've heard, Korean sauna ni agak ganaz serta kejam .. huhu
maybe dari segi susuk rekabentuk dalaman sauna ni ..
and even quite weird a.k.a unique services are offered ..

Wednesday, October 13, 2010

kenduri doa selamat ^^

On Oct 8th yg lalu,
gua & siblings pigi umah relative yg mau pigi Hajj,,
ade sikit kenduri doa selamat di jalankan,,

it started at 2 until 6 pm,
but we seems to be a bit late on the day coz traffic jam kat Sg Besi plaza toll
and kt bandar Kajang,,
dah la dgn cuaca yg amat terik, tak ubah mcm kt Uganda Timur ..

kami dgn tekad meneruskan sisa-sisa perjalanan yg amat menyeksakan
dgn usaha dan tawakkal yg jitu,,,

kitorg smpai sane around 5 pm haha
tp thanks God,
kami dihidangkan dgn makanan yg agak best, and tasty,,

justeru,kami pun dgn serta-merta melahap-lahap segala hidangan yg memukau,
erk! kenyang ^^

pastu tetibe ader sorg ibu kpd kwn relative ni, sat at our table ,
actually dia sorg muallaf berbangsa Jepun ,
namenya x ingat la,, haha

duk sambil mkn, sambil borak,,
pastu gua selalu la mintak my sister g amik air minum,,
lebih kurang 18 kali kowt suh beliau amik ,, wuuuu
ape x nye,
dahaga yg amat!

then tpt kul 7, kami pun dgn izin tuan rumah mintak diri ke masjid yg berdekatan utk
menunaikan solat maghrib..
lps solat, dtg semula ke rumah tersebut dgn muka berseri2 ,,, ;-)
borak2 kejap dgn bakal haji and hajjah ,,,
main ngan baby2 kt situ ,, cute dowh

then, lps dah agak capek merangkap exhausted,
kami pun terbang ke rumah

itu jerla pengalaman yg kami nk citer,,
laen kali gonna to share again ya ,,
daa~~~

Monday, October 4, 2010

OPEN HOUSE

ni nk habaq mai kt hangpa semua ni
yesterday gua ada wat Open House , tp venuenya kat umah kakak gua,,
kenapa x wat kt umah sendiri? biarlah menjadi sebuah persoalan =,="

first of all nk tunjuk aktiviti sebelum open house tu berlangsung officially


ni my sis tengah prepare all those ingredient for the menu chosen.




ni lak proses persediaan agar-agar CANTIK .. ;P




these one lak tengah nk sediakan kuah LONTONG




penah dengar kuey teow KUNGFU? waccccha! =) ni ha dia punya gravy





ni makaroni yg telah siap direbus


taraaaa!! ni ha hasil nya, ni open house last minute actually ,,

and utk kenalan terdekat shj..


ni pic yg sempat di shot ,,






Thursday, September 30, 2010

penyakit,,,,

adoyy, (+_+)

sudah lame x ketemu yer anda shemuer ,,
oh, lupe,
assalamualaikum and salam sejahtera ... (^_^)

pada petang yg indah ini,
saya ingin berkongsi ngan kalian ttg ape yg saya alami skrg,

for my dearest bloggers' information,
saya mengalami sejenis penyakit yg ngeri tahap baboon and ia dikenali sebagai ,,,
taraaaaa!

CHICKEN POX

10 facts ttg penyakit ni:
1- juga dikenali sebagai CACAR AIR- bukan campak!
2-disebabkan oleh virus varicella-zoster dan disebarkan secara aerogen ..
3-simptom- demam and letih, lesu then keluar ruam yang mengandungi cecair
4-waktu kuarantin yg disaran- 5 hari
5- mandi seperti biasa, and to dry our body, jgn kesat terlalu kasar .
6-dpt tersebar melalui sneezes/cough or direct contact pada secretion from the rash
7- dipanggil chickenpox kerana ayam sinonim dgn kelemahan
-KELEMAHAN IMUNISASI-dan penyakit ini xde kene mengena ngan ayam pon!
8- lelaki dewasa selalu dpt penyakit ini compared to women and children .
9-utk elak kegatalan, boleh pakai bedak talkum tanpa menthol
10-makan mknn bergizi supaya mempercepatkan proses penyembuhan ,
makan buahan yg mengandungi vitamin C seperti jambu batu and tomato

ini saje sy nk share ngan u guys ,
doakan saya semoga cpt sembuh and tanpa meninggalkan parut2 yg x diingini yer!
ngee~
bye

Sunday, July 11, 2010

Dragon Ball z (Real Punyer! )



harini tetiber mood nak ingat
ttg Japanese anime yg femes satu ketika dulu ..
now,
i'll share with you guys Dragon Ball Z
yg dorg 'alive'kan .. (>.<)
enjoy the video~

Saturday, July 10, 2010

AWARD ke-2 ... alhamdulillah (>.<)



Usaha untuk mencomelkan blog ini :
flipping through others blog to gain ideas .. wink3

2 website :
http://saifulkurylenko.blogspot.com/

http://twitter.com/son_ami

5 perkataan :
friendly, positive, lazy (waka waka eh),
cute ( PRASAN!!! )
and HOBBY--> sleeping and reading (>.<)


Tag :
sesiapa yg singgah ke blog ni,
deserves to get this award,
coz korangla yg menaikkan trafik ku ..
wink3

KORANG SUME ADER BLOG YG CUTE,
tp keCUTEtan nyer berbeza2 ... ehek3

mekasih ZIHAH coz kasi award ni ...
berbilion2
gamsahabnida to you .. >.<

ANUGERAH ? OMG XD


WHAT! i got an award?! that's amazing right! >.<
ALHAMDULILLAH +.+
"ana nak kasi award nie kat new blogger ..
sbg penghargaan n
sbg cetusan semangat utk diorang tros berblogging ..
ana dh tag beberapa blog kat sini .
so harapnya diorang suke ngan award nie
."
ayat kt atas ni daku quote from hana arif punyer blog,
http://hanabuntal.blogspot.com/


erk! ader soklan? kene jwb juge ker?
xjwb x leh? wink3 okeyh, if itu syaratnya,
gampang deyh! bisa diatur .. ohoho (~.~)

1 . sape yang kamu sayang?
IBU ku yang 1


2 . describe 3things about urself.
me? erm, simple, cute (waka waka eh) , proud-to-be Malaysian (yeah!)


3 . who u really inspired?
IBU ku also (",)


4 . blog kamu bercerita tentang ape?
almost everything (yeker? wink3)


5 . tag pada 3 kawan kamu yang lain.
ana
janne
nur

NOTA CEDYH =( sob.. sob...

HAI GUYS

suboh td terbaca entry yg menarik

dr cik lala kismis pyer blog ..

http://hidopkudandiriku.blogspot.com/

I just forward it utk tontonan umum .

bolehkan cik lala kismis? ^.^

sesuai di bace oleh segenap anggota msyrkt.

>.<

****************from notes kt fesbuk********************


Mak.....
Terlalu bosan rasa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih......

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.......
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.......

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak......
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm....bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer...
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak......
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau.....
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini......
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la......
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu.....
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ......
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata...." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu.....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...
kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu.....
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

Friday, July 9, 2010

ESPN Analyst Predictions for the 2010 FIFA World Cup Final (>.<)

ESPN Analyst Predictions for the 2010 FIFA World Cup Final

ESPN’s 2010 FIFA World Cup analysts – many of whom are former national team players who have competed in the World Cup themselves – offer their predictions for Sunday’s Netherlands vs. Spain final match:

ESPN match analysts:
Efan Ekoku (Nigeria 1994 National Team player)
Spain 2–1. “The more adventurous style of the Spaniards and their greater belief in themselves, having won the European Championship in 2008, is likely to overcome the Dutch cautiousness in the final.” (On the eve of the tournament, Ekoku predicted Spain would beat Netherlands in the Final.)

John Harkes (USA 1990, 94)
Spain 2-1. “Spain will win because of the quality of the individual players and the way they come together as a team. They have gone from strength to strength and overall, player for player, Spain has too much quality for the Netherlands to cope with.”

Robbie Mustoe
Spain 3-1. “Spain always had the best squad, quality and experience with the most entertaining style of play. When Fabregas can’t get in the starting lineup you know this team is special.”

Tommy Smyth
Spain 2-1. “We haven’t seen the best of Spain yet. Spain needs their strikers to start scoring but if they continue to miss opportunities like they have in previous games, I can see this going as far as penalty kicks.”

ESPN studio analysts:
Shaun Bartlett (South Africa 1998)
Spain 2-1. “Spain are peaking at the right time. Holland, in my opinion, have already played to their full potential. Spain will have more quality players to draw on to come out on top.”

Ruud Gullit (Netherlands 1990)
Netherlands 1-1. “I think the Dutch will win in overtime.”

Alexi Lalas (USA 1994, 98)
Netherlands 3-2. “The Netherlands finds a way to capitalize on the weaknesses out wide and whether it’s Dirk Kuyt or higher up, finding ways to go by Capdevilla or Sergio Ramos, then putting balls in the box that they capitalize on.” (On the eve of the tournament Lalas predicted The Netherlands would beat Spain.)

Roberto Martinez
Spain 3-1. “Both teams are trying to play the same way but Spain are better at what they are trying to do and they are more mature”

Steve McManaman (England 1998)
Spain 3-0. “They were my favourites coming into the tournament, they are the bookmakers’ favourites and they’re playing the best football.”

Coverage of the 2010 FIFA World Cup Final kicks off Sunday, July 11 at 1:30 p.m. ET on ABC and ABC HD with a one-hour pre-match show followed by the Netherlands vs. Spain from Soccer City Stadium in Johannesburg, South Africa. Martin Tyler and Ekoku will call the match on ABC, while JP Dellacamera and Smyth will be the ESPN Radio commentator team. Coverage of the FIFA World Cup Final will also be available on ESPN 3D, ESPN Deportes, ESPN Mobile TV and ESPN3.com.

Afgan - Padamu Kubersujud lyric *.*

nak share lyric Afgan ni .. kpd sesape yg nk .. >.<

ku menatap dalam kelam
tiada yang bisa ku lihat
selain hanya nama-Mu Ya Allah
* esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari segala fitnah

reff:
kau tempatku meminta
kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hamba-Mu yang slalu bertakwa

ampuniku Ya Allah
yang sering melupakan-Mu
saat Kau limpahkan karunia-Mu
dalam sunyi aku bersujud

repeat *, reff
repeat reff

pada-MU


*IHSAN*http://liriklaguindonesia.net/a/afgan/afgan-padamu-kubersujud/

Thursday, July 8, 2010

ANGKARA CEMBURU (sambungan..)

Linda menghempaskan jasadnya ke katil. Nampaknya dia keseoranganlah senja itu . Normally time macam tu semua roomates sdg sibuk di musolla preparing untuk solat Maghrib manakala yang lain berada di kantin atau kat bilik air .


Suddenly dia teringat momen lambaian bayangan menyerupai Maisarah. Maisarah berpakaian serba putih di tepi sebatang pokok pisang. Sayup-sayup melambai. Bulu roma Linda rasa macam tegak berdiri. Keheningan menjengah suasana kat dalam dorm tu. Time tu pulak hujan turun renyai-renyai. Sama macam right after Maisarah menghembuskan nafas terakhirnya. “Seram sejuk dowh.” bisik Linda.


YA ALLAH!

Linda menjerit kuat. Terkejut besar coz Safa, junior dia masuk senyap-senyap and standing next to her bed. Rambutnya macam mak lampir setelah ‘merenyuk-renyuk’ her hair dengan tuala after taking bath.

Sorry.. sorry kak Lin.. tak sengaje .. hekhek ..” pujuk Safa pada Linda.

Adui, ko ni kan .. bagi ler salam ker if nak masuk laen kali ..” tegas Linda.


Tepat kul 11 malam, lampu dorm ditutup oleh warden bertugas, Ustazah Khalilah. Nak tak nak, terpakselah dorang tidur. Tapi if someone nak sambung study, kena la belajar kat bilik telaah yang terletak berhampiran dengan padang sekolah, kira-kira 500m dari dorm aspuri.


Malam tu, Linda berniat untuk sambung study kat bilik tu coz dia ader satu lagi paper gantian sok pagi.Dia terpakse ambil paper tu due to tak dapat datang mase exam tempohari coz demam malaria. Puas dia memujuk kawan-kawan untuk temani dia,but she failed to do so. Terpaksela dia pergi sorang-sorang. Buku Fizik form 4 terbitan Fajar Bakti jualah yg menjadi the one and the only companion dia.


Lindaa ..”

Linda terdengar suara yang sayup-sayup memanggilnya. Tanpa menoleh, dia cuba mengamati suara yang memanggilnya tadi.

OH MY GOSH!!

Suara macam Maisarah!

Dia segera memandang ke arah punca suara tu. Suara tu berpunca dari tepi pintu belakang bilik telaah tu.

Memang sah, Maisarah! Lembaga tu tersenyum ke arahnya dengan pandangan yang tajam.


Detik tu jugalah dia teringat doa yang dititipkan oleh Ustaz Khairul.

Mereka (syaitan-syaitan itu) tidak dapat mendengar (perbicaraan) para malaikat dan mereka dilempari dari segala penjuru” terjemahan surah As-Saffat, ayat 8.


And after that, dia membaca ayatul kursi dan mengulang-ulangi wala yauduhu sebanyak 3 kali.

Lembaga itu mengilai-ngilai dengan nyaring sambil terbang ke arahnya dengan pantas.

YA ALLAH!!!


Azan Subuh yang berkumandang mengejutkan Linda dari tidur.“Ya Allah, mimpi rupanya. Astaghfirullahhal azim.." Dia mengucap panjang.Berpeluh-peluh sweater yang dipakainya.


Dia segera balik ke dorm untuk mandi. After take a rush shower, dia bergegas ke musolla. Solat subuh berjemaah. Sejurus selepas solat, dia membacakan surah Yassin supaya roh Maisarah pergi dengan tenang and tidak menganggunya lagi.


Alhamdulillah dia rasa lebih tenang on the moment after praying and onward.

Linda tidak faham kenapa dia rasa tak tenang seperti biasa sejak kejadian Maisarah di rasuk until before dia bacakan Yasin untuk temannya itu tadi. “Mungkin dia nak aku cari dalang yang menghantar hantu sehingga meragut nyawanya.” duga Linda bersendirian.


TAMMAT (~,~)

Wednesday, July 7, 2010

Lelaki Neandertal berlengan mcm POPEYE the Sailor-man .. POots2 ngee


Arm bone remains show that Neanderthals were unusually pumped up on male hormones, possibly due to an all-meat diet.” Jennifer Viegas

Neandertal, adalah anggota genus Homo yang telah pupus dan berasal dari zaman Pleistosen. Spesimennya ditemukan di Eropah dan Asia Barat dan Asia Tengah. Neandertal dapat diklasifikasikan sebagai subspesies manusia (Homo sapiens neanderthalensis) atau spesies yang berbeza (Homo neanderthalensis). Kemunculan proto-Neandertal pertama muncul di Eropah 600.000–350.000 tahun yang lalu

Tentang makhluk ni .

  • Status hormon Neandertal yang unik mengakibatkan mereka mempunyai kaum lelaki yang sangat kuat .
  • Scientist berjaya membuktikan hominid ni mempunyai hormon yg ganjil melalui kajian terhadap saki-baki Neandertal awal dari Russia
  • Factor gen,iklim ngan diet mereka yang semuanya berasaskan daging membuatkan mereka mempunyai status hormon yang luar biasa

BEZA NEANDERTAL MALES ngan POPEYE cuma diet dorg ..
NEANDERTAL KARNIVOR while
POPEYE suka SPINACH! wink3



Tuesday, July 6, 2010

ANGKARA CEMBURU

Maisarah seorang pelajar tingkatan 4 yang pintar di sebuah sekolah arab di Johor. Dia memang cilik dalam akademik dan sukan . Boleh dikatakan hampir kesemua ujian and peperiksaan dia mencatat full marks . Al-maklumlah, bila sudah menjadi orang cerdik macam ni, ramailah yang suka nak berkawan . And dalam masa yang sama, ramai jugalah yang menyimpan perasaan iri hati atas kejayaan dia .


Ain merupakan teman akrab Maisarah . Most of the time at school they spend together . Mereka berkongsi pelbagai minat yg sama and especially membaca . Pergi library bersama, pergi toilet bersama and seumpama dengannya . Dalam pelajaran juga, mereka bersaing untuk mencatat kecemerlangan .


Mid year exam untuk Form 4 dah nak dekat . Diaorang pun berlumba-lumba belajar untuk mencapai tempat pertama dalam kelas . Maisarah dan Ain memang gemar buat study group after prep class di asrama diaorang . Kadang-kadang sampai pukul 3 pagi diaorang study . Memang bersemangat utk berjaya.


Ringgggggg!!!!! Loceng berbunyi menandakan waktu exam tamat . Diaorang nampak happy dengan prestasi masing-masing dalam exam yg baru sahaja berlalu . Namun , majoriti student dalam class itu amat tidak berpuas hati coz diaorang rasa soalan yang keluar agak sukar .


Hari ini hari pengambilan rekod pelajar . Makcik Zainab and Pakcik Samad , ibu and ayah Maisarah datang pada hari terbuka berkenaan . And seperti biasa juga, Maisarah still mendapat kedudukan pertama dan paling membanggakan , kesemua 17 subjek yang dia ambil memperolehi 100% markah manakala teman rapatnya, Ain mendapat tempat kedua dengan kesemua subjek rata-rata 80% markah. Ain mengucapkan tahniah kepada Maisarah coz berjaya mendapat 100% dalam semua subjek dan Maisarah pula menasihati Ain agar tidak berputus asa untuk beat her next time.


Pada 15 Jun, mid semester school break pun bermula. Semua pelajar pulang ke kampung halaman masing-masing . Selang 3 minggu kemudian, sekolah pun start semula . All of the students berjumpa kembali setelah rehat hampir sebulan . Class pun berjalan semula seperti biasa . Teman Maisarah , Ain telah berpindah sekolah ke sekolah di sebuah pekan kecil kira-kira 30km dari bandar Batu Pahat .


Maisarah kelihatan bermuram durja . Semua classmates dia pelik dengan perubahan mendadaknya coz sebelum ini, dia seorang yang amat ceria . Ada yang meneka yang Maisarah menjadi seperti itu maybe sebab perpindahan rakan karibnya, Ain .Cikgu subjek Nahu dan Sorof , Ustazah Latipah masuk ke dalam kelas untuk memulakan sesi P& P seperti biasa . Baru class nak start, semua dikejutkan dengan jeritan Maisarah . Suaranya sangat kuat and sangat mengerunkan coz ramai mengatakan yang suaranya seperti gabungan suara lelaki and perempuan . Kesemua kerusi and meja di sekelilingnya ditendang and di baling-baling . Kudratnya amat mengejutkan .


Lalu dia pun berlari ke arah pagar sekolah . Semua yg menghalangnya dirempuh dengan mudah . Ustaz Isa yg sedang mengajar kelas bersebelahan meluru ke tempat kejadian setelah mendengar jeritan yang pelik . Beliau dengan segera menjerit meminta kesemua pelajar lelaki yang melihat kejadian itu untuk menutup pintu pagar besi dengan pantas supaya Maisarah tidak keluar .


ARRRRGGGGGGGGGGGGHHHHHH …..!!!!!!!

Maisarah meraung lagi setelah pelajar-pelajar lelaki memegang dengan erat walaupun dia meronta-ronta dan menyentap pegangan yang menyentuhnya . Ustaz dengan cepat membaca surah-surah yang boleh menghalau gangguan jin yang sedang mengganggu .


Linda, pelajar yang agak tomboyish terpinga-pinga di luar pintu pagar ."Aiks, apesal dah tutup pintu pagar ni . Aku datang lewat sangat ker ? Belum kul 8 lagi .." keluh Linda keseorangan . Linda merupakan antara pelajar di maahad itu yang gemar membantu sesiapa yang memerlukan . Dari jauh Linda mengomel sendirian lagi“ Eh, apesal dorang ni berkumpul kat situ arr? " .


Dia yang lasak terus melompat melintasi pagar yang berkunci lalu meluru ke tempat kejadian . Dia menyedari yang rakan sekelasnya, Maisarah dirasuk makhluk halus dan sedang meracau-racau tanpa sedar . Dengan pantas Linda meminta permission Ustaz untuk mengurus masalah itu kerana dia pernah belajar ilmu perubatan Islam dari bapanya. Dia meminta sebuah al-Quran dari Ustaz Isa .


Al-Quran yang di ambil dari Ustaz Isa di letakkan seinci dari belakang tubuh Maisarah . Dalam kiraan 10 saat , Maisarah menghembuskan nafas yang terakhir di pagi itu juga kerana hasil dari kemuliaan al-Quran , syaitan yang berada di dalam tubuh Maisarah telah maut bersama-sama roh Maisarah . Semua yang mengenali Maisarah menangisi pemergian dia buat selama-lamanya .


Petang itu, ibu bapa Maisarah datang untuk menjemput jasad arwah setelah di panggil pihak sekolah . Saat Makcik Zainab menangis teresak –esak, Linda mengambil peluang ni dengan merapati sambil menenangkannya . Dia kemudian bertanya kepada Makcik Zainab tentang Maisarah .


Makcik Zainab mengatakan yang sebelum ini pun Maisarah pernah diganggu beberapa kali tetapi telah pun sembuh . Menurut Ustaz yang mengubati Maisarah sebelum ini, Maisarah telah dihantar makhlus halus oleh seseorang yang rapat dengannya . Ini disebabkan kepandaiannya dalam akademik dan serba-serbi mengundang rasa cemburu rakan-rakan sekelas . "Jadi, tidak mustahillah Maisarah kerap bertukar sekolah akibat kerap diganggu.." , ujar Pakcik Samad .Linda pun berfikir keseorangan tentang dalang yang menyebabkan kematian Maisarah .


2 minggu selepas itu, setelah pulang dari kelas pada jam 6 petang, Linda terlihat kelibat sebuah lembaga yang menyerupai Maisarah sayup-sayup melambai-lambaikan tangan ke arahnya . Linda dengan cepat beredar dan pulang ke dormnya ..

Thursday, July 1, 2010

FROZEN ..

Gosh, it's a bit nippy today .. Oh, actually it's not only today ...
its seems to be a week i experienced a chill weather
...

sokmo kena off kipas
utk pastikan kesejukan tdk menjejaskan tidO gue ..
wekk wekk

kdg2 ujan .. kdg x ... but suhu persekitaran amat nyaman
dan sometimes terlebih nyaman ..

td pon berkaitan ngan kesejukan jugak ..
watching film berjudul FROZEN ...
kat Cineplex e@ Curve ...

"Three skiers are stranded on a chairlift and forced to make life-or-death choices that prove more perilous than staying put and freezing to death "

3 org pelakon yg simple but still berjaya
melakonkan watak dgn perfect ...
Emma Bell sebagai Parker O'Neil,
Shawn Ashmore sebagai Joe Lynch,
and Kevin Zegers sebagai Dan Walker ..

kisahnyer cmni ...
3 sekwn , Parker , Joe and Dan
pegi ke pergunungan salji utk maen skating ..

dorg ni agak dewgil coz nk maen smpai mlm2
sorg penjaga cable car,Jason dilakon oleh Ed Ackerman
dah gtau cable car on that moment nk di stop service nyer
coz dah lwt mlm and one more thing, cuaca x mengizinkan ..

dorg ni dewgill ! (marah ni!)
rasuah pokcik Jason ni utk allow dorg naek lagi ke puncak ..
nk tanak Jason kasi chance la ..
so naekla dorg ..

spt bese, dorg borak3 kosong smtr smpai ...
smpai 1 mase tu, cable car tu terSTOP ..
due to misunderstanding antara penjaga chairlift ..
dorg ber-3 pon panic coz terhenti kt tengah2 perjalanan ..
dah la cuaca sejuk giler ..
pastu dorg lagi la gelabah biler lampu di OFF ...

hari berlakunyer mslh tu adlh SUNDAY
utk makluman, tmpat recreation tu akan di tutup
smpai Jumaat dpn ...
so dorg akan mati kesejukan
jika stay a week atas cable car chair tu ..
dah la cable car jenis non-confined ..
seksa dowh .. uhuhu

so mcm2 perkara sadis berlaku pastu ..
last2 Parker jer yg survived ...
citernyer simple tp bermakne ..
tapi masalahnyer citer ni meleret2 sgt kdg2 ..
perbualan terlalu byk ..

actually nk tgk citer 9 Temples,
tp waktu x sesuwaii ..
uhuhu


























Saturday, June 26, 2010

HErO

There's a hero,

If you look inside your heart,

You don't have to be afraid of what you are,

There's an answer,

If you reach into your soul,

And the sorrow that you know will melt away.
-------------------------------------------------------------------------

And then a hero comes along,

With the strength to carry on,

And you cast your fears aside because you know you can survive,

So when you feel like hope is gone,

Look inside you and be strong,

And you'll finally see the truth that a hero lies in you.

-------------------------------------------------------------------------

It's a long road,

When you face the world alone,

No one reaches out a hand for you to hold,

You can find love,

If you search within yourself,

And the emptiness you felt will disappear.

----------------------------------------------------------------------

Lord knows,

Dreams are hard to follow,

But don't let anyone tear them away,

Just hold on,

There will be tomorrow,

In time you'll find the way.

------------------------------------------------------------------------

That a hero lies in.....you

Ooohh that a hero lies in.....you

---------------------------------------------------------------------------------------

This meaningful lyric i'll dedicate

to my One

and the Only,

MAMA

and also to all my fwen ... wink wink

Friday, June 25, 2010

Upik Abu & Laura ep1pt3



episod kali ni ..
Laura kne mrh abes-abesan oleh papa dia ...
cOz die sokmo mengabeskan wang papanyer ..
ritu dah mintak keta baru , skg nk mintak tukar kaler laen pulak .. ROFL
mace2 la Laura ni ...
time kene mrh afta went back frm Bandung,
dia majuk , masuk bilik,
hempas2 sume brg ... haha

mama dia suh papa mintak maap from her ..
papa dia pusing coz anak dia sokmo wat hal ..
jauh beza ngan Upik, classmate dia yg miskin but tau bersyukur .. =)

Siti Nurhaliza - Bukan Cinta Biasa

Thursday, June 24, 2010

mlm2 berjln2 ... KLCC

Slm ... guys

Kelmarin 22 June besday member ku ..
Kyoo Reza ... ngeh3
HAPPI BESDAY DONK!
miahaha~ (tetiber gelak)

and smlm jualah kul 11.3Opm my sibling ajak kuar jejln ...
"abg, jOmla .. kuar ...bOringla ..." pujuk dikcik .
disambung oleh dikno " jom ler ... adOy, xabes2 ngan makwe dia"

i said "WHO ??!"
haha br teringat, daku ader temujanji dgn TV3 kul 1.3Opg
ngeh3
dgn Cinta Laura ...
wakakakakaka

adik Janne ngan slumber derk mencelah
"xyahla bang, no need 2 go"
"menyibuk jer" ...
adOOyy ngeh3

tp, if dOrg jer yg kuar, x bagus .. bahaye ..
sO, aku mengambil decisiOn yg pantas lagi bernas ..
hOk3
aku kata "Ok, i'll follow" ...
"But ... dgn 1 syarat .."

dOrg kata dgn serentak
"ape dia??"
kui3

syaratnye, kena balek b4 1.3O am ..
coz citer UAL akan bersiaran khas utk ku di mOment itu ..
keh3

Then, pergilah kami ke dOwntOwn Cheras ...
jln2 tgk2 baju , sluar, brg2 , org2 ... ngeh3

bertebaranlah kami merata2 .. bagaikan kucing tanpa tuan ..
hewk3
x lame pOn kt situ .. then kami pon bertOlak ke destinasi ke-2
KLCC ..
hek3

smpai jer kt KLCC , kami pOn menghirup udara dingin + embun ..
ngeh3
kami spent arOund 1/2 hour kat sane ...
dikcik busy ngan snap2 dia ...
and daku terkumat-kamit mendesak supaya pulang cepat .. =)

then kami pOn pulangla ke singgahsana ...
huhu
sampai umah tepat kul 1.3Oam

ku berlari umpama kilat sabung-menyabung ...
pantas sgt .. keh3

TEEETTT !
butang tv di press dgn laju ...

wink ..wink ..
citer UPIK ABU LAURA pon main ..
hekhek

lalu ku dibuai memOry indah ... ngeee~

ABESS~

Tonite pon ku tOnton sinetron ni ... hohOo ..
citer dia lwkla ...
Laura, Opie, Rangga and anak2 yatim yg tggl kt umah Rangga,
sgt mem-funny-kan ...
LUCHU bangat deh!
hihi

p/s: our photos kt KLCC